|
ש.. - תחילית הפותחת פסוקית (משפט זיקה):
"מה נשתנה הלילה הזה מכל הלילות? שבכל הלילות אנו אוכלין חמץ ומצה" (מתוך ההגדה של פסח). כש.. - תחילית הפותחת פסוקית זמן. פירושה - "כאשר": "הלהקה 'כשניקו תתחיל לדבר' התחילה את דרכה כשהצליל השולט ברוק הישראלי היה 'רוקי' תוקפני". איך מבחינים בין שתי התחיליות ![]() בראש משפט יכולה לבוא רק פסוקית זמן (כש..) ולעולם לא משפט זיקה (הבא תמיד אחרי החלק הראשי במשפט). לכן, בראש משפט תמיד תבוא "כש" ולא "ש":
גם באמצע משפט שבתחילתו אין תיאור זמן, תבוא פסוקית זמן בלבד (פותחת ב"כש" ולא ב"ש"):
במשפט הפותח בתיאור זמן, ההחלטה מורכבת יותר: לרוב מדובר בתמורה, ואז פסוקית הזמן מתחילה ב"כש", והיא מוקפת משני צדדיה בפסיקים:
![]() "עכשיו" היא מילה מורכבת, שכנראה מכילה בעצמה את התחילית "כש"1. במקרה זה, על פי מקורות העברית, רצוי להשתמש ב"ש" ולא ב"כש":
ויש מספר מקרים שבהם תיאור הזמן שבתחילת המשפט אינו סגור, אלא הוא צורך בעצמו משפט זיקה:
![]()
רוב השגיאות הנעשות היום הן החלפה של "כש" ב"ש". אבל לפעמים, מתוך רצון לתקן, עושים תיקון יתר ומחליפים "ש" תקין ב"כש".
ייתכן שאחת הסיבות לתיקון יתר זה היא השפעת האנגלית.
באנגלית אומרים: "I hate it when you talk to other girls", אבל בעברית יש לומר דווקא: "אני שונאת שאתה מדבר עם בנות אחרות" (המשפט "אני שונאת כשאתה מדבר עם בנות אחרות" פירושו שיש שנאה בזמן שהוא מדבר עם בנות אחרות, אבל לא בהכרח שנאה לעצם הדיבור עם הבנות). ונתעלם כרגע מהשאלה אם מדובר בשנאה ממש או שזו "תרגומית" - מילה שהיא תרגום מילולי שגוי מאנגלית. 1 כך נכתב במילון בן-יהודה בערך "עכשיו": לא נתברר מקורו, אבל ברור שהוא מלה מָרכבת. גיגר שער שהוא מרכב מן עד כשעה, לוי: עד כשעה היא, יסט': עתה כמו שהוא. ואולי מן עד כשהוא, ונשתנה ל-ָו, כמו בסיום לנסתר יחדו, בניו. כל הזכויות שמורות © רוני הפנר 2004–2022
|