השפה העברית - ארנבת ושפן
השפה העברית

ארנבת ושפן

כל הזכויות שמורות © רוני הפנר 2004–2016
בעלי חיים
בעלי חיים
לדף הקודם | לדף הבא

עוד שגיאה נפוצה היא החילוף בין השפן לארנבת.

בשירי גן הילדים, כמו בשיר "השפן הקטן" ("השפן הקטן שכח לסגור הדלת"), או בשיר "לשפן יש בית / בין עצי הזית / תחת כרוב מאוד מתוק / בית לו ירוק ירוק" של מרים ילן-שטקליס, וכן בציורים הנלוים להם בספרי הילדים, מונצחת שגיאה מקובלת המחליפה בין השפן לארנבת.

בואו נראה מי הוא מי.

שפן הסלעים, המכונה לרוב בשם השפן (hyrax), הוא בעל האוזניים הקצרות והעגולות, הנראה לעיתים מתחמם עם משפחתו בשמש בין הסלעים. למרות שהוא מקפיד על תפריט צמחוני ואינו אוכל בשר, השפן אינו שייך כלל למשפחת המכרסמים, אלא הוא קרוב גנטית דווקא לפיל. למעשה, החוקרים התקשו כל־כך לסווגו עד שהם החליטו ליצור עבורו סדרה נפרדת – סדרת השפניים!



הארנבת (hare) היא החיה ארוכת-האוזניים המוכרת לנו. הארנבות מתגוררות בשדה בקינים המורכבים ממצע חבוי בשיחים. ולדות הארנבת נולדים פקוחי עיניים ועטופי פרווה, ועם צאתם לאוויר העולם, אמם מחלקת אותם בין קינים נפרדים. בארץ נפוצות ארנבת המדבר והארנבת המצויה. בצפון אירופה מצויים זנים רבים של ארנבת השלג, אשר משנה את צבעה בהתאם לטמפרטורה שבה היא נמצאת. הארנבת מגיעה למהירות ריצה של 70 קמ"ש.



והארנבון (rabbit) הוא קרובהּ המבויית והאהוב של הארנבת. בדומה לארנבת, גם לארנבון זנב קצר וצמרי ואוזניים ארוכות, אך הוא קטן יותר מהארנבת, ורגליו האחוריות קצרות יותר. הארנבון הוא צאצא של ארנבון הבר, והוא בוית והובא לאזור הים התיכון בתקופה הרומאית ולאירופה בימי הביניים. גוריו נולדים חסרי ישע, עיוורים וקרחים. צבעו של ארנבון הבר הוא אפור־אדמדם, והוא מתגורר במחילות עמוקות שהוא חופר בקרקע.





כל הזכויות שמורות © רוני הפנר / אתר השפה העברית 2004–2016